HTML

Focimeccsen Manchesterben

Kiogrottunk egy focimeccsre Manchesterbe. Honnan jött az ötlet, mennyibe került, hogyan lehet jegyet venni, szállás és közlekedés.Útinapló egy 4 napos saját szervezésű kirándulásról.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Menjünk Manchesterbe? Menjünk Manchesterbe!

2009.05.20. 00:00 Latya

 Ha valakinek kedve támadna kiugrani egy meccsre megnézni kedvenc csapatát, talán segít neki az alábbi  útinapló.

Az elején összefoglaltam a legfontosabbakat a focijegy megszerzéséről és az odajutásról. Egy költségkimutatást is összeállítottam, hogy az előbbiek és az ottlét mennyire terheli meg az ember pénztárcáját.

Nos akkor kezdjük az elején:

 

Az úgy volt, hogy 2009. január 6-án megkaptam a Skyeurope hírlevelét:

Megjegyzés: A légitársaság 2009. szeptemberében sajnos becsődölt

Na jó jó, de hová utazzunk? Nem mintha olyan sok helyen lettünk volna, de mióta a fapados légitársaságok megjelentek, évente egyszer, az olcsóbb jegy-  és szállásárak miatt általában tavasszal elmegyünk világot látni egy-egy  európai nagyvárosba 3-4 napra. És hát  erre az évre már volt egy lisszaboni repjegyünk  még 2008 őszéről......

Sorra vettük a desztinációkat: Manchester? Hmm.. legyen Manchester! Na de mit lehet ott csinálni? Hát leginkább meccset nézni. Ákos  fiam a 13 évével igen nagyon szereti  C. Ronaldo-ékat, azaz a Manchester United focicsapatát, így aztán egy előrehozott finanszírozású, de későn átadott születésnapi ajándékként megleptük vele a gyereket. Na, meg persze mint a villanyvasúttal az apukák saját magukat :)

Okés, de hogyan lehet  jegyet venni egy focimeccsre?
 

Jegyvásárlás "A" terv

Fölmentem a klub honlapjára. Ott kiderült:  One United tagságit kell váltanunk. Személyenként egyet-egyet. ( 2011-ben a felnőtt 30£ ,  16-17éves 25£, 16 év alatt 20£ )  Ezzel jogosultságot szerzünk arra , hogy az otthon játszott mérközésekre jelentkezzünk jegy sorsolásra  .  Tagságonként 1 belépőért lehet jelentkezni a honlapon megadott időperiódusban, majd a jelentkezők közül kisorsolják, hogy ki vehet jegyet az adott meccsre. Akár minden otthon játszott mérkőzésre jelentkezhetsz, és annyit garantálnak, hogy  3 sorsolásból egy  sikerülni  fog.

Szóval  ha ketten együtt szeretnénk menni, akkor fejenként 1-1 tagságit ki kell váltani. Ha ketten szeretnénk egy mérközésre elmenni ( egymás mellé szeretnénk ülni, akkor  regisztrációnál össze lehet kapcsolni a 2 tagságit. Ez ugye elég fontos kritérium volt, ne üljön már a gyerek valahol a stadion másik oldalán, és hát ki tudta akkor, hogy milyen lesz a közönség....

A jegyárak nem is olyan vészesek , a felnőtt belépők 28-50 £ között mozogtak.

 

Jegyvásárlás "B" terv

(Aktuális: 2011. szeptember: Nincs B terv, aTicket Exchange intézménye megszünt. Jegyeket az "A" terv szerint, vagy  erre szakosodott jegyirodákban csillagászati áron vehetünk)

Tehát 2009-ben még így működött:

Ha a sorsolás nem sikerülne, szintén a klub honlapján lévő Ticket Exchange-en azok az  éves bérlettel rendelkezők, akik valamiért nem  tudnak/akarnak elmenni az adott meccsre felajánlják a jegyeiket a klubnak értékesítésre, és azok megjelennek a honlapon a hivatalos helyárért.


 

 

Jegyvásárlás gyakorlati tapasztalatok

Nos, ez az elmélet.  Gondoltam még tovább informálódok, hogyan néz ki ez a gyakorlatban. Felmentem az index Manchester United fórumára, (Figyelem! Ne lepődjünk meg az hozzászólások nyelvi eszközein: ha kikap a csapat akkor elszaporodnak a nagyon primitív, és bunkó hangnemű  hozzászólások. A bíróra, az edzőre, vagy egy rosszul játsszó játékosra zúdított fröcsögő gyűlölet, a kollektív utálkozás gyönyörködteti és összekovácsolja az  így  kommentezőket),  hogy megkérdezzem miként működik ez. Nos,  a fentiek a valóságban  is így működnek. Volt, aki egy sorsolásból elsőre megkapta a jegyét, és előfordult, hogy valaki a  jegycserélő honlapon több napi sűrű frissítések, és a felbukkanó jegyek másodperc tört része alatti  ügyes rákattintásával megszerezte a jegyet. 

Szóval a dolog nem volt reménytelen, hát vágjunk bele!
 

Repjegy/mérkőzés öszehangolás

Megnyitottuk a 2008/2009 évad mérközéseinek programját, meg a  Pozsony-Manchester viszonylat   "Low Fare" ( alacsony ár) naptárját, és próbáltuk a repjegy ár/izgalmas focimeccs hányadost a legkedvezőbb értékűre kihozni. Így esett a választás  a 2009. május 16. -i  Manchester-Arsenál mérkőzésre.

One United tagság váltás

Így aztán január 6-án lefoglaltuk a repjegyeket, és kiváltottunk egy felnőtt ( £23 2010-ben 33 ) és egy gyermek ( £15 2010-ben 23)  One United tagságit. A tagságihoz egy kis ajándékcsomag is járt, amit  kb 3 hét múlva meg is kaptunk: egy vastag füzet az évad eseményeiről,  2-3 apró emléktárgy MU logókkal.

Jelentkezés a sorsolásra

A honlapot folyamatosan figyeltük, de jött hírlevélen is a tájékoztatás, hogy mikor lehet  jelentkezni a sorsolásra. Az első adandó alkalommal jelentkeztünk, megadtuk, hogy a stadion melyik részére, illetve melyik árkategóriába szeretnénk a belépőket. Néhány napig volt csak lehetőség jelentkezni, majd a zárás után pár nappal kiértesítették a nyerteseket. Hát sajnos nem kerültünk bele a pixisbe.

Sebaj jöjjön a B terv, a Ticket exchange.

Ticket Exchange

Aktuális: 2011. szeptember A Ticket Exchange megszünt,  az alábbiak már csak a 2009-es  esemény leírása:

A One United tagságin felül ide külön kell regisztrálni.  Külön -külön tagonként! Meg kell adni a fizetési módot ( bank kártya az összes adatával). Ha 2 egymás mellé szóló jegyet akarsz venni, akkor itt is össze kell kapcsolni a 2 korábban már beregisztrált potenciális vásárlót.   Érdemes sűrűn figyelni a honlapot.  Előre megadják, hogy melyik napon, majd aznap, hogy hány órakor kezdődik a nagy nyomkodás verseny.

Érdemes bejelentkezni és a kinézett jegy fölött tartani az egeret. ha zöldre vált: hajrá! Az első kattintás mindig sikeres, ilyenkor elkéri a kártya hátán lévő 3 számjegyű kódot, aztán a neve(ke)t: Aki vásárolja, iilletve  ha van ilyen, akkor a korábban vele összetársított másik tagét.  Aztán el kell fogadni a feltételeket, és a Buy gombra kattintani. Na hát ezt egy csomószor megpróbáltam, de először  mindíg volt valami nem jól beállított paraméterem. Aztán amikor ezt kijavítottam, meg mindíg megjelent, hogy nem sikerült, mert más gyorsabb volt. A ticket exhange nyitásakor kb 50  eladó jegy volt, főleg szólók.  kb 1 perc alatt eltünt mind .... 
Ezt követően 3 héten keresztül minden este TV nézés alatt az F5  (frissítés) gombot nyomogattam 2 másodpercenként. Általában naponta  az általam próbált 1-2 órában feljött 1-5 jegy,  de mindegyikről lemaradtam :(.Ezek átlagosan 20 másodpercig  látszódtak...

Egy korábbi meccshez kapcsolódóan azt vettem észre, hogy a meccset megelőző 2. nap este, és éjszka elég sok jegyet feldobnak, meg még  a meccset megelőző nap délelőttjén. Délutánra, kész befejezik.

Annak tesztelését, hogy minden beállítás rendben van-e csináltam néhány próba vásárlást, hogy tudjam mire számíthatok amikor zöld utat kapunk a vásárláshoz.  Persze a végső   Buy-ra nem kattintottam rá. A tesztelések alkalmával fedeztem fel,  hogy sok minden még nem volt jól beállítva a regisztrációmnál, így volt időm korrigálni az éles eseményig. Így derült ki, hogy a normál jegyáron felül kezelési költséget is felszámolnalk ami kettönknek a 35 £/fős jegyéhez még összesen kb. 43 £ volt !!

Hát  így kattingattam szorgalmasan, de nem jött össze. Eljött  az indulás napja, és az utolsó pillanatban, mikor mi már Manchester felé repültünk  Zsuzsinak  ( otthonmaradt feleség) sikerült elcsípni 2 jegyet. Mikor leszálltunk ezzel a hírrel fogadott. Mondhatom fülig ért a szánk.

A szállodánkban kinyomtattuk az emailt amit küldtek. A 2 tagsági kártyával, valamint avval a bank kártyával, amivel a vásárlás történt felkerestük a jegyirodát. Bár azt írták, hogy a meccs napján vehetjük fel a jegyeket, de mi megkaptuk előző nap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ( Update ( 2010 márc. 17) : Andrej -később kiderül, hogy Ő ki - most  emailozott, hogy a 2010 március 21-i Manchester-Liverpool meccsre sikerült jól kattintani a Ticket exchange-n mindennel együtt 58 Fontért . Ő is bízott a vak szerencsében, előre megvette a repjegyet és lőn mázlija, mint nekünk)

Logisztika

Utazás repülővel

Korábban már kiderült, hogy  az egész odautat a skyeurope akciója motiválta.Tehát ez volt az egyetlen fix pont az út tervezésének elején. 

Az utunkat követően 2009. szeptemberében a skyeurope sajnos becsődölt.

Budapestről még közvetlen légikapcsolata van a jet2 légitársaságnak, ha valakinek kedve támadna meccsre menni, velük teheti meg a legkényelmesebben.A Honlapjukon szintén van "Low fare calendar", azaz alacsony ár naptár. Ennek segítségével az adott hónap járatainak árát át lehet látni.
(Aktuális: Pl. 2010 januárban nézve 70-100 € közötti összegért már lehet találni jegyeket oda/vissza illetékkel január és április között)

A MALÉV-nál is foglalható  Londoni átszálással járat, ha szerencsénk van ők is egész jó árakat tudnak adni.

Átszálással, vagy anglián belüli vonatozással  még egy csomó lehetőséggel lehet sakkozni.

Londonba és más angliai nagyvárosokba Budapestről az easyjet , ryanair , wizzair repül. Ugyanezek és  még egy jópár légitársaság pedig Bécsből, vagy Pozsonyból is indít járatot. 

A bécsi reptér elérése nagyon egyszerű, Budapestről napi több buszt is indít a Volán, és a neten előre foglalva nagyon-nagyon kedvező áron  ( 3900 Ft oda-visssza/fő )juthatunk ki. A busz a reptéren tesz le, illetve vesz fel. Olcsóbb, mint a taxi vagy a minibusz  Pestről ferihegyre.

Anglián belül akár repülővel, akár vonattal is közlekedhetünk. Pl.   Manchester és London között nagyon kedvező jegyeket lehet foglalni hétköznapokra a a Virgin honlapján!

Utazás Pozsonyig

Mivel a repülő Pozsonyból indult az oda és visszajutást is meg kellett szervezni.

Amikor januárban lefoglaltuk a repjegyeket még esti indulás és késő esti érkezés nézett ki. Ezért, különös tekintettel a kései visszaérkezésre, autós megközelítésben gondolgodtunk. A kocsi tárolása némi fejtörést okozott, de a legjobb megoldásnak  egy családi házban működő parkoló tünt a maga 5€/éj tárolási díjával.

Valamikor márciusban módosították a menetrendet, és az indulást át tették reggel 9:30-ra, a visszaindulást meg 11:40-re.  Igazából örültünk a változtatásnak, mert így legalább az első manchesteri napon is tudunk valami programot csinálni, és az érkezésünk is emberi időben történhet.

Kezdtem számolgatni, hogyan a legcélszerűbb megközelíteni Pozsonyt. Ugye egyszer az autó, az  Ő kis benzin, autópálya és parkolási költségével. Na és ott van az a rizikótényező, ami a remek állapotú, de mégiscsak 22 éves Škoda autó  váratlan műszaki hibájából és egy esetleges autópálya forgalmi dugóból jöhet össze. Ezt figyelembe véve egy reggel  4-1/2 5-ös indulás nézett ki, ami viszont elég riasztónak hangzott.

Gondoltam, az autó rizikófaktort kiiktathatom  valami busz vagy vonat igénybevételével, de nem volt olyan jármű, amivel biztonsággal odaértünk volna egy kora reggeli indulással.

 

Elkezdtem olcsó szállodák után kutatni. Először a határ közelében, aztán Pozsonyban. Így akadtam rá a Mlada Garda ifjusági szállóra. Ez egy kollégium, csak egy részét kiadják.
Ráadásul elég közel feküdt a reptérhez, az ára, figyelembe véve, hogy saját fürdőszobás volt elég barátinak tünt, így lefoglaltam. Nem direkt, hanem, a  hostelseurope.com-on keresztül.  Így 5USD -t előre,  a maradék 22€-t meg a helyszínen kellett fizetni. Aztán utólag kiderült, hogy közvetlenül egy picit olcsóbb lett volna, de így legalább tutira megvolt.

Na tehát eddig tisztázódott, hogy előző nap kell kijutni  a szlovák fővárosba.   A kocsi, busz, vonat lehetőségekből választva én a vonat mellett döntöttem. Nekem 16€ a gyereknek 8€ volt az oda-vissza jegy.

A Pozsonyon belüli közlekedésről a imhd.sk oldalon tájékozódtam. Mivel  csak nagyon kevés idő jutott Pozsonyra, így vonaljegyek vásárlása tünt a legjobb megoldásnak.

Utazás Manchesterben

Manchester még ember léptékű város, a belvárosi rész gyalog körbejárható.   Maga a szállás és a Stadion a város nyugati részén fekszik, így csak a szállás - reptérről/ reptérre jutást, meg egy egynapos szállás-belváros ki/bejövetelt kellett megoldani.

A repülőtér honlapjáról tájékozódhatunk a ki és bejutás lehetőségeiről.  Ezt áttanulmányozva a városközpont reptér kapcsolat megtételére a legegyszerűbb választásnak a vasút bizonyult. A belvárosban található vasútállomásokra ( Piccadilly és Oxford road  illetve Deansgate)  felváltva kb 1/2 óránként mennek a vonatok.  Innen letölthető a menetrend.

A városközpont és a szálloda között meg a  Metrolink nevű villamoshálózat tünt a legegyszerűbbnek. A vonalhálózat térképe, a különböző jegyek , menetrendek megtalálhatók a Metrolink oldalon.

 

Költségek

Előkészületek

 

           Mi                                                                                                                  EUR     GBP     HUF

       One United tagság ( 1 felnőtt)                                                                                               23        7498         

       One United tagság (1 gyermek)                                                                                            17       5542

        Repülőjegy ( Pozsony-Manchester 2 főre, oda/vissza illetékkel)                               96                     27936

          Vonatjegy ( Budapest-Pozsony 2 főre, oda/vissza)                                                24                       6984


Kinti költségek (2 személyre)

Tétel   Mikor       Mi                                                                                                      EUR     GBP     HUF

1        Csütörtök  pozsonyi villamos jegy (6 felnőtt, 6 gyerek 60 perces)                               6,3                    1833,3

2        Csütörtök  Szállás Pozsonyban                                                                            22,56                6564,96

3        Csütörtök  Szappan, papírzsepi Lidlben                                                                   0,75                  218,25

4        Csütörtök  Vacsora McDonalds-ban                                                                       7,95                  2313,45

5        Péntek      Reggelli ( Szendvics, üdítő a reptéren)                                                     8,5                    2473,5

6        Péntek      Vonatjegy ( Reptér-városközpont 2 személy, Retur)                                              11,4      3716,4

7        Péntek      Villamosjegy ( G-mex- Selford Quays)                                                               2,9        945,4

8        Péntek      Szállás Manchesterben ( 2 éjszaka)                                                                  83,8      27318,8

9        Péntek      Netezés és nyomtatás                                                                                      2,5        815

10      Péntek      Szendvics                                                                                                       2,5        815

11      Péntek      Múzeum                                                                                                         9,43      3074,18

12      Péntek      Kaja (hamburger,spagetti,sör,üditő leülve a Bishop Blaze kocsmában )                      9          2934

13      Péntek      Focijegy                                                                                                          113,12   36877,12

14      Péntek      Kaja, nasi, sampon (Tesco)                                                                               3,15      1026,9

15      Szombat   Ajándék                                                                                                          1,99      648,74

16      Szombat   Ajándék, emléktárgyak a Megastor-ból                                                                26,14    8521,64

17      Szombat   Kaja ( Ebédnek a stadion előtt, sültkrumli, üdítők)                                                  6          1956

18      Szombat   Villamosjegy ( Selford Quays - St.Peters tér)                                                       2,9        945,4

19      Szombat   Elemek                                                                                                           4          1304

20      Szombat   Csokik ajándéknak                                                                                           4,59      1496,34

21      Szombat   Kaja ( Vacsira, Fish&Chips, Pizza, üditők)                                                          8          2608

22      Szombat   Sör, Üditő                                                                                                       6          1956

23      Szombat   Netezés                                                                                                          1          326

24      Vasárnap  Villamosjegy ( Selford Quays- G.mex)                                                               2,9        945,4

25      Vasárnap  Kaja (Szendvics és üdítő a repéri boltban)                                                            8          2608

26      Vasárnap  Taxi ( Pozsony Reptér-Vasútállomás)                                                                 20         6520

 

Összesen mindennel együtt 2 személyre: 168722 Ft.

 

 FÉNYKÉPALBUM                                                    TOVÁBB AZ 1. NAPRA>>  Manchester manchester United arsenal egyénileg hol lehet jegyet venni olcsó

 

7 komment

Címkék: meccs kirándulás manchester united jegy manchester old trafford olcsó focijegy focijegy normál ár egyéni utazás egyéni szervezés útinapló foci mérközés